Oude stempels

In september 2019 ontving het bestuur van de synagoge van Marcelle Zion, geboren in Eibergen, wonende te Jeruzalem, twee oude stempels uit Borculo. Jarenlang lagen deze bij haar in een lade. Zij nam ze mee i.v.m. haar bezoek aan Nederland en zo kwamen ze in het bezit van onze stichting.

 

Het zijn bijzondere stempels die voor de Tweede Wereldoorlog in Borculo werden gebruikt.Eén stempel was erg beschadigd en op het eerste gezicht zou het moeten gaan om een handtekeningstempel. Na voorzichtige reconstructie bleek het stempel de handtekening van Levie Meijer te bevatten, een bekende joodse inwoner van Borculo.

De tweede stempel is het stempel dat werd gebruikt in de slachterij van Louis en Jozef Meijer om aan te geven dat het geslachte vlees kosjer was. Het werd op alle vleeswaren aangebracht. Op het stempel staat in het Hebreeuws: ‘Heilige Gemeente Borculo, kosjer’. Na de oorlog keerde Louis en Ida terug naar Borculo.

 

De exportslachterij was tijdens de oorlog gesloten en Louis legde zich toe op het ritueel slachten waarvoor hij inmiddels een diploma had gehaald. Het stempel zal hij dan ook zelf gebruikt hebben. Tot op zeer hoge leeftijd reisde hij elke dag met de bus naar Enschede waar hij voor Slagerij Samson ritueel slachtte. Interessant om te beseffen dat dit stempel veelvuldig in de slachterij van Louis Meijer is gebruikt en dat het na al die jaren weer in Borculo terug is!