Hendrik Huizing

Hij begon zijn verzetsactiviteiten al heel vroeg in de oorlog en hij werd al snel een centrale figuur bij de redding van de vervolgde joden, ook in de Achterhoek. Daar vestigde hij zich in Borculo. Het was Hendrik die de hoofdrol speelde bij het verzekeren van de veiligheid van de kinderen van het echtpaar Noot. Hij wist ze alle drie onder te brengen bij gezinnen in Friesland.

 

Tijdens de oorlog waren Hendrik en zijn collega’s uit het verzet verantwoordelijk voor de redding van ongeveer 50 Joden van wie er 20 afkomstig waren uit de lokale gemeenschap. Ook het echtpaar David en Helena Colthof, wisten met de hulp van Hendrik Huizing aan de Duitsers te ontkomen. Hendrik was betrokken bij een aanval op een distributiekantoor van bonnen om kaarten te krijgen voor verborgen joden. Hendrik en zijn vrouw hebben zich tijdens de oorlog met alle middelen ingezet om het leven van joden te redden.

 

Voor zijn verzetswerk werd Hendrik Huizing in 1971 geëerd met de zogenaamde Yad Vashem-onderscheiding. Deze is in bewaring bij de Stichting Synagoge Borculo.