Vaste exposities 2023

Vrouwengalerij

Deze plaats is het educatieve centrum van de synagoge. Naast een groot aantal voorwerpen die ieder hun eigen verhaal vertellen over de rijke joodse religieuze historie in Borculo staan er ca. 400 boeken en naslagwerken over de joodse historie en cultuur. Deze kunnen ter plaatse worden geraadpleegd, maar ook worden uitgeleend voor studie, e.d.

 

William Lowenberg-Corner

Het voorportaal op de eerste verdieping herbergt de Willi Löwenberg-corner. Daarin wordt met behulp van ingesproken teksten bij beelden en foto’s het verhaal verteld over de indrukwekkende geschiedenis van een 16 jarige jongen uit Borculo die zeven kampen overleefde.

 

De gedenkplaat

Deze is aangebracht in de overdekte doorgang van de sjoel naar het mikwe. De plaat heeft de vorm van een uitvergrote Stolperstein. Hierop worden de 86 vermoorde joodse inwoners van Borculo herdacht met een Jizkor, een gebed ter nagedachtenis aan de overledenen.

 

Foto’s en verhalen

Op verschillende plekken in de synagoge en in het mikwe worden foto’s vertoond die verhalen vertellen over Joodse inwoners van Borculo.De exposities kunnen worden bezocht op dinsdag, donderdag en vrijdag.Opening van 09:00 uur tot 16:00 uur. In juli en augustus zijn we open op de zaterdagen van 12:00 tot 16:00 uur.

Toegang gratis, een gift wordt gewaardeerd. Op overige dagen op afspraak via secretariaat.