Kunstlezingen

‘Animal Art’

Jaap Nijstad, kunsthistoricus

Woensdag 10, 17, 24, 31 mei - 19:30 uur

Cursusprijs: € 45,00 (donateurs € 40,00). Voor losse avonden: € 12,50

 

Afbeeldingen van dieren in de beeldende kunst zijn misschien wel zo oud als de beschaving. We komen ze tegen op de wanden van de grotten en rotsen uit de prehistorie. En vanaf dat moment hebben ze vrijwel continu deel uitgemaakt van onze wereldwijde beeldcultuur. Het is boeiend om te ontdekken dat dieren zo rijkelijk aanwezig zijn in Bijbelse-, mythologische-, historische- en fantasieverhalen en dat ze daarmee ook hun weg hebben gevonden naar de uitbeelding van die verhalen op schilderijen en tekeningen, in sculpturen en in tal van andere culturele uitingen. We kunnen er bijna een compleet overzicht van stijlen en stromingen van presenteren. En dat is precies wat we in vier lezingen gaan doen, zoals altijd met gebruik van veel beeldmateriaal en anekdotes, bijvoorbeeld over Rembrandts olifant en de geit van Picasso.

 

Lees meer over Jaapnijstad

Dit project gaat wegens onvoldoende belangstelling niet door !

Project Erik Satie

(1866-1925)

Rien Wulffraat

zondag 4 juni - 14:30 uur

Kosten: € 15,00 (donateurs € 12,50)

 

Rien Wulffraat( pianist) speelt Satie, vertelt boeiend over diens leven en vooral over de invloed die hij had op componisten als Poulenc en Ravel. En over Satie als grondlegger van de minimal music avant la lettre. De teksten die Satie schreef over muziek worden gelezen door Margreet van Aanholt, soms als achtergrond bij de muziek. Rien Wulffraat heeft zich allround ontwikkeld, o.a. op de accordeon met joodse volksmuziek. Hij maakt deel uit van de klezmerband Di Mechaje. Hij was oprichter van de Big Band Zutphen en het Simeonkwartet. En vooral de bevlogen organisator van de Bachweken Lochem, de weken rond Pasen waarin o.a. de Mattheus Passion wordt uitgevoerd in de Gudulakerk in Lochem.  Kortom: we gaan genieten van een veelzijdig en kleurrijk musicus!

 

Lees meer over Erik Sati

Open Monumentendagen 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september van 12:00 tot 16:00 uur.

Toegang: gratis. Een gift wordt zeer gewaardeerd

 

De Stichting Open Monumentendag werd in 1986 opgericht. De nieuwe Monumentenwet 1988 zorgde ervoor dat monumenten in het land dichter bij de mensen kwamen te staan. Het publiek was enthousiast. Open Monumentendag bracht op laagdrempelige wijze een breed publiek met monumenten in aanraking en vergrootte zo de belangstelling en daarmee de instandhouding van monumenten.

 

Lees meer over Open monumentendag

Concert

‘Leven en Liefde’

Duo Huijnen en Hopman

Zondag 12 november - 15.00 uur

Kosten: € 17,50 (voor donateurs € 15,00)

 

Marieke Hopman (1981) behoort tot de top van accordeonisten in Nederland. Na een voltooide pianostudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag behaalde ze in 2009 summa cum laude een master voor accordeon aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen. Cécile Huijnen (1965) studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours. Ze studeerde cum laude af en werd aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest. Cécile en Marieke maken van ieder concert een beleving: meeslepende muziek, afgewisseld met persoonlijke verhalen, waarbij ze het publiek actief betrekken. Alles kan en alles mag. De unieke combinatie van viool en accordeon blijkt een schot in de roos, de klankkleuren zijn ongeëvenaard. Hun stijl is zowel expressief, virtuoos en swingend, als speels en intiem. Een unieke belevenis!

 

Lees meer over Duohuijnenenhopman

Bestellen en betalen gebeurt via onze webwinkel.

 

Reserveren kan ook door het bedrag te storten op NL39 RABO 0145 3905 19 t.n.v. Stichting Synagoge Borculo met vermelding van het evenement je emailadres. Je ontvangt een bevestiging per mail of post, dat geldt als toegangsbewijs.

 

Zonder inschrijving vooraf is entree mogelijk, mits het aantal bezoekers daarmee de 50 niet overschrijdt i.v.m. veiligheidsvoorschriften. Gelijk bestellen is dus raadzaam. Betalen zonder voorinschrijving kan contant of d.m.v. ter plaatse pinnen.