Openingstijden  Dinsdag t/m vrijdag 10:00 tot 16:00 uur  Locatie  Synagoge Borculo Weverstraat 4 7271 AJ Borculo  Contactgegevens  Stichting Synagoge Borculo Secretariaat: A.G.M. Olthofinfo@synagogeborculo.nl  Tel: 06 2381 3442 De stichting staat bij de belastingdienst ingeschreven als een ‘Algemeen nut beoogde instelling’.
Activiteiten
CURSUSSEN EN LEZINGEN IN 2019 KUNST In 2019 starten wij weer een serie van 4 lezingen over kunstcultuur door Jaap Nijstad. De lezingen zijn op: 6, 13, 20 en 27 februari 2019. Thema’s: “Horizontaal, verticaal, driehoek en cirkel”. Verschillende aspecten van basisvormen in composities. MUZIEK De volgende muziekcursus is op 7,14, 21, 28 maart 2019 en op 4 en 11 april. Het onderwerp is `Mooie Composities, echte parels, van onbekende componisten’. De cursus wordt weer gegeven door Kees van Zutphen. Nadere informatie vindt men straks op deze website en in onze nieuwsbrieven. Via deze link kunt u vast aangeven dat u belangstelling voor deze cursus en/of lezingen heeft Verder is het bestuur bezig met het voorbereiden van een kunstexcursie naar Berlijn. Deze moet in het najaar 2019 plaats vinden. Donateurs krijgen een korting op de prijs. Nadere informatie volgt nog. Interesse in de excursie en nog geen donateur? Geef u op via deze link en help daardoor mee om culturele activiteiten te organiseren en de synagoge te onderhouden.
RONDWANDELING LANGS PLAATSEN VAN JOODS LEVEN IN BORCULO Ooit was het Berkelstadje Borculo een bloeiende Joodse gemeenschap rijk. De geschiedenis van die gemeenschap is verleden tijd. Het zou zo anders zijn geweest als de Tweede Wereldoorlog er niet geweest. Nu resten ons verhalen. Veel verhalen. Een bescheiden indruk van die zo bijzondere geschiedenis wordt u aangeboden door middel van een rondwandeling die u in een klein uur een indruk geeft van het rijke Joodse leven dat ooit tot Borculo heeft behoord. De rondwandeling wordt beschreven in een folder die in een notendop heel veel vertelt. Over de veehandel, de perkamentfabriek,de synagoge en over een meisje dat ooit in ons Berkelstadje gelukkig was totdat in november 1942 haar levensverhaal een abrupt einde vond. De folder kunt u verkrijgen voor € 2,00 in de shop van het Toeristisch Informatiepunt naast het Brandweermuseum en ook in de synagoge aan de Weverstraat.
PERMANENTE EXPOSITIE OP DE VROUWENGALERIJ Op de vrouwengalerij is een permanente expositie ingericht. Te zien is o.a. een maquette van de Borculose binnenstad rond 1940. Op de maquette worden de woonhuizen zichtbaar gemaakt van de voormalige Joodse gemeenschap. De overloop op de eerste etage (de toegang tot de vrouwengalerij zal de komende tijd worden gerenoveerd. De plannen zijn om plaats te geven aan een Joodse bibliotheek, uitbreiding van de vitrines en interactieve media.